Lazar Kukić (©MN Press)
Lazar Kukić (©MN Press)

INTERVJU – Lazar Kukić: Rastemo kao tim, pobeda nad Nemačkom otvara nam vrata četvrtfinala

Vreme čitanja: 5min | pon. 09.01.23. | 08:31

„Ovoj generaciji fale važne utakmice u nokaut fazi velikog takmičenja. Vreme radi za nas, verujemo da ćemo u godinama koje slede da imamo i veće uspehe“, rekao je srednji bek Dinama iz Bukurešta za Mozzart Sport

Od Lazara Kukića u Katovicama očekujemo da bude dirigent Orlova, produžena ruka trenera na terenu, da razigrava bekove, pivotmene, krila, a kad nema rešenja, kada škripi u napadu, individualnim akcijama da probija protivničke odbrane. Sazreo je za velika dela. Prošle godine je sa Benfikom osvojio Ligu Evrope, sada igra Ligu šampiona sa Dinamom iz Bukurešta.

Gradio je postepeno karijeru, nije imao meteorski uspeh, ali iz godine u godinu je sve bolji, zreliji, dovoljno iskusan da ume da preuzme inicijativu. Na Svetskom prvenstvu će imati pomoć mlađanog Stefana Dodića na poziciji srednjeg beka. Od ove dvojice organizatora igre mnogo se očekuje u Katovicama.

Izabrane vesti

Svesni su svi u taboru Orlova da imaju šansu za nešto veliko, da je vreme da konačno vrate Srbiju na svetsku rukometnu mapu.

Svi imamo cilj da se domognemo tog četvrtfinala. To bi bio uspeh, da izborimo kvalifikacije za Olimpijske igre. Ako dođemo do toga, onda sledi nokaut faza, jedan meč, sve je otvoreno. Mislim da ovoj generaciji fale takve utakmice na velikim takmičenjima. To bilo dobro za ono što nas očekuje u budućnosti. Vreme radi za ovu reprezentaciju. Verujem da ćemo u godinama koje slede imati i većih uspeha", rekao je Kukić za Mozzart Sport.

Osećate li veći pritisak, veće interesovanje pred ovo Svetsko prvenstvo?

Mislim da iz godinu u godinu dobijemo veću pažnju, pogotovo sada u januaru kada dolazi veliko takmičenje. Znamo da smo nacija koja voli sport i da uvek imamo velika očekivanja. I u mom slučaju, bilo je pitanja, koliko možemo. Prija, ne smatram da je to neki pritisak“.

FUNKCIONIŠEMO KAO PORODICA, CRPIMO ENERGIJU IZ ATMOSFERE

Mišljenja svih je da rastete kao tim, da plodovi rada tek treba da se uberu?

Prošle godine na Evropskom prvenstvu nismo se pokazali u najboljem svetlu. Svi znamo zbog čega je to tako bilo. To je sada iza nas. Imamo kvalitet, verujemo jedni u druge da možemo sve ciljeve da ostvarimo. Atmosfera je sjajna, funkcionišemo kao porodica i mislim da iz toga crpimo energiju. Rastemo kao tim, to je evidentno“.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE SRBIJA BITI ŠAMPION SVETA U RUKOMETU JE 50,0. DANSKA JE PRVI FAVORIT (2,10).

Da li su mečevi sa Slovenijom dobra osnova i pokazatelj kako treba da igramo ovo Svetsko prvenstvo? U Segedinu prošle godine odbrana je bila bolji deo tima.

Nas krasi dobra odbrana, kroz tranziciju možemo da postignemo mnogo golova. Možemo i brže da igramo. Taj meč u Celju je bio jedna od naših boljih partija od dolaska Tonija Đerona. Poredio bih duel sa Slovenijom sa onim prvom u Zrenjaninu protiv Francuske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo“.

Nemačka, Katar i Alžir su rivali u prvoj rundi. Da li ključ trijumf protiv Pancera?

Rekao bih da jeste, mnogo bi nam donela ta pobeda, otvorila bi nam vrata za četvrtfinale i ulila dodatno samopouzdanje, vetar u leđa ako bismo bili prvi. Ne potcenjemo Katar i Alžir. Igraju brzo, dosta trče, mogu da budu nezgodni, moramo da budem skocentrisani, da ne potcenimo rivale, da nemetnemo naš stil igre. Najvažnije je da dobijemo Alžir na početku takmičenja".

Igrate u timu sa alžirskim golmanom Kalifom Gedbaneom? Da li ste pričali s njim o Svetskom prvenstvu, kako oni ulaze u takmičenje?

Skromno, svesni su da su autsajderi, ali je možda to njihova maska. Favoriti smo i verujem da ćemo da dobijemo taj prvi meč“.

UŽIVAM U DINAMU, NA PRAGU SMO NAJVEĆEG USPEHA U ISTORIJI KLUBA

Kako je proteklo prilagođavanje u Dinamu, na novu sredinu, novi sistem sa Ćavijem Paskvalom?

Novi trener, novi igrači, svaki početak je komplikovan. Prvih mesec, dva je bilo navikavanje. Nije bilo toliko teško. Brzo sam se uklopio. Čast mi je što sarađujem s tako velikim trenerom. Dobio sam ulogu lidera, desna ruka trenera, to mi prija, daje mi samopouzdanje“.

Da li često pričate sa trenerom Paskvalom?

Voli da razgovara sa igračima tokom treninga i priprema utakmice. Kad sam došao, imali smo razgovore o timu, sistemu, da vidimo da li se podudaramo, da se moj stil igre uklopi u njegov sistem. Mislim da smo uspeli u tome, da sve funkioniše bolje. Odigrali smo 11 utakmica u Ligi šampiona i još više u u rumunskoj ligi. Imamo odličnu polusezonu, na pragu smo plasmana u nokaut fazu Lige šampiona, što bi bio prvi put u istoriji kluba. Mislim da odlični prvi deo sezone možemo još da nadogradimo“.

Da li domaće prvenstvo služi kao zagrevanje za Ligu šampiona, da li vas trener čuva za Evropu?

Postoje dve do tri ekipe koje su nezgodne. Kad nisi na nivou, kad nemaš svoj dan, može da se kiksne. Igrali smo protiv Kostance egal do 50. minuta, pa smo tek u finišu uspeli da slomimo otpor rivala. Ima i slabijih ekipa, ali smo profesionalci, ne biramo imena, radimo ono što trener zahteva od nas“.

Radivojević, braća Ilić, Nemanja i Vanja i Kukić (©MN Press)Radivojević, braća Ilić, Nemanja i Vanja i Kukić (©MN Press)

Paskval je pre tri nedelje produžio ugovor sa Dinamom čak do 2026. godine. Pokazatelj da projekat u Bukureštu živi?

To daje ozbiljnost klubu, ide na gore. Ostanak trenera još četiri godine sigurno će da ojača klub, pa očekujem da ćemo u narednim godinama da dođemo do F4 Lige šampiona u Kelnu. Mislim da to nije nemoguće. Idemo po korak po korak.

Koliko je rukomet popularan u Rumuniji?

Propraćen je veoma, pogotovo pred Ligu šampiona. Bude mnogo novinara, televizijskih ekipa. Igramo Ligu šampiona, pa smo u žiži medija“.

Imate možda najvatreniju podršku navijača u Evropi. Kako je igrati u tako zapaljivoj atmosferi?

Generalno, kod kuće bude većina mečeva u Ligi šampiona skoro popunjena. Bodre nas fudbalski navijači. Nam igračima to mnogo znači, čini nas boljim. Mislim da nema ništa lepšeg nego igrati pred punom dvoranom, još ako su tvoji navijači. Čak smo i na gostovanjima imali podršku, posebno je bilo lepo u Zagrebu gde smo se osećali kao kod kuće. Uživam u Bukureštu“, zaključio je Kukić.



tagovi

Lazar KukićRukometna reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u rukometu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara